Към съдържанието

- - - - -

Готови ли сте за нов януарски соков маратон?

99 отговора на тази тема

#81 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада
  • Онлайн цели : 8d 16h 41m 48s

Публикувано 27 януари 2012 - 17:34

Хахаха, Линди, не му се връзвай! :)
Това предполагам е в тон с един коментар на сайта ни. ;)

#82 atanassia

Прохождащ

•  

• 24 мнения
  • ГрадPlovdiv
  • Онлайн цели : 21m 2s

Публикувано 28 януари 2012 - 15:55

Здравейте Вери и Милен! За мен това е третото ми дълго гладуване на плодове и вода,мислила съм да правя само на вода,но това ще стане юни месец,когато съм в отпуска. Вие как смятате,работещите хора,с интелектуален и физически труд,като мен,биха ли остискали 20-30дена само на вода? Само питам...!

#83 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 28 януари 2012 - 17:48

Защо водното гладуване трябва да е 20-30 дена? Такава драстична мярка смятам е само за хора със сериозни здравословни проблеми. Противник съм на системата през месец глад. Надявам се схващаш какво имам предвид. :)
Освен това смятам, че даден човек ако е решил да прави продължително водно гладуване, е хубаво в началото да прави по-кратки периоди.
За мен е приемливо веднъж седмично да си на вода; също така 2 пъти в годината максимум за по около 10-12 дена.

Милен също се занимаваше с интелектуален труд докато беше 11 дена на вода. Не е бил в пълна почивка и откъснат от нормалния живот. Въпрос на нагласа може би. Аз не съм готова за водно гладуване, примерно. Макар че много исках да опитам. Не съм чувствала остра нужда с цел оправяне на здравословен проблем. Няма нужда да се насилвам, само защото и другите го правят и възхваляват. Но ако искаш, Ати, можеш да погледнеш темата за водното гладуване тук, за да добиеш по-хубава представа. А и да не разводняваме тази тема.

Мисля, че вече е ясно защо разграничаваме глад от разтоварване и кое точно в коя група е. :)
Оттам нататък всеки е достатъчно разумен да си прецени сам за себе си и да избере това, което му пасва и му се струва логично. Информация има много. :)

#84 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 28 януари 2012 - 17:53

Сабинка, как си?

Аз хапвам все повече зеленчуци с фибри.
Днес мисля, да включа и някое зърнено - елда май ще е. В неделя нещо бобово. А в понеделник и вторник малко ядки и семена. :)

#85 atanassia

Прохождащ

•  

• 24 мнения
  • ГрадPlovdiv
  • Онлайн цели : 21m 2s

Публикувано 28 януари 2012 - 18:41

Ok.

#86 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал
  • Онлайн цели : 3d 4h 25m 4s

Публикувано 28 януари 2012 - 19:37

Ати, това, че се разтоварваш толкова често и продължително ме притеснява, особено ако си заета, както ти сподели преди малко, с интелектуален труд и пребиваваш известно време на работното си място, а то е отдалечено от природата, чистия въздух и сие. Да, както писа Вери по време на последното водно гладуване аз се занимавах с интелектуален труд в по-сериозни дози, но за мен подобен вид "лишение" не е ново и тялото ми приемаше водата отлично без да изпитвам какъвто и да било дискомфорт, с който напоследък много хора биват стряскани и плашени. Нямаме за цел да те поучаваме или критикуваме, а точно обратното - радваме се на постигнатите резултати, но е добре да осъзнаваш процесите, през които преминаваш и най-вече да ги искаш, а не да ги правиш следвайки някого насляпо.

Ако имаш желание може да си отвориш собствена тема, в която да споделяме и обсъждаме твоите промени, през които преминаваш, защото не е много удачно да разводняваме сокова тема с водни гладувания, както и плодуване.

Още веднъж успех на работното място, в къщи и здраве, здраве и пак здраве на теб и всички от твоето близко обкръжение.

#87 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 30 януари 2012 - 17:49

Имам опасения, че понякога каквото и да напишем, може да се разбере като заяждане, критикуване, осъждане, леене на акъл, менторски тон, а не просто като съвет и споделяне единствено на личен опит.

Дано да греша!

#88 lindorina

Осъзнал

•  

• 97 мнения
  • Онлайн цели : 1d 14h 29m 33s

Публикувано 31 януари 2012 - 12:22

А,Верка-хич не се притесняСВай :D не се връзвам аз на Милен,ами много дори се кефя на шеговития тон-той гледа в твоята паничка и го е яд ,че не го почерпих и него-и зелени дупета,ама сладки,защото са от собствената градинка. Хайде,от мен да мине да ти пратя и на теб нещичко Миленка - моляя

Прикачени файлове

• Прикачен файл  1690n.gif (14,67K)
    Брой сваляния: 1

Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

#89 lindorina

Осъзнал

•  

• 97 мнения

Публикувано 31 януари 2012 - 14:37

Ати - и аз да взема малко отношение по въпроса ти.Струва ми се,че не е необходимо,както Вери ти е писала,такова екстремно гладуване на вода 20-30дена,освен ако човек не страда от трудно излечима болест.Често ,но по малко,според мен е по-добрият вариант.И "гладуването"на плодове и чай примерно-нали се сещаш-няма нищо общо и изобщо не може да се сравни със сухо или водно гладуване.Когато Милен гладуваше на вода 11 дена,аз също бях,на 7 такива.Бях на работа.Коментарите,ако те интересува,можеш да прочетеш в съответната темичка.На плодове и вода или чай и аз съм карала доста пъти по 20-25 дена.Добър резултат има и тогава,но не може да се сравни с водното .Пожелавам ти успех,каквото и да предприемеш.
Верка,мисля,че който иска да отсее зърното от плявата,не би следвало да се сърди или да говори за заяждане и т.н.,напротив-трябва да е благодарен!

#90 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал

Публикувано 31 януари 2012 - 17:29

Пинко, то не е до благодарността.. Дори да сме по-точни никога не е заради нея, а по-скоро е загриженост. Има много неща, които ме плашат и стряскат напоследък и колкото и да ми се иска да разяснявам своята точка и да предупредим хората за предстоящи неща, през които сме минали или сме имали допир до такива хора, все повече и повече хора са заслепени от идеята за перфектното здраве и искат за един ден да оправят онова, което с години са правели против волята на тялото и разума.

Доста странно ми звучи хората да споделят, че обичат разделно и просто хранене, а в същото време да публикуват рецепти, които ако аз опитам сигурно ще колабирам не толкова откъм вкус, колкото откъм тежест и сладост. Верно е, че суровата храна носи известна доза здраве, но никога не бива да забравяме, че преяждането и/или претоварването на организма В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ няма да носи полза, а точно обратното. Ако започнем да се увличаме по суровите десерти и тортички, бонбонки и пастички, тогава наистина рискуваме да поемаме големи дози мазнини заедно с останалите продукти и това да затлачва организма и да бъде реална заплаха от гъбички и други бактериални атаки. Просто нещата са много по-комплексни отколкото се представят на хората и си мисля, че е задължение на всеки от нас да сподели своя истински опит и мнение, особено ако има ценна и наистина достоверна информация. Как да убедим хората, че под соково разтоварване не се визират сок от диня, пъпеш, ябълка, круша, портокал грейпфрут и малко джинджифил, а по-скоро зелено, зелено и пак зелено. Именно по тази причина качихме една супер полезна според мен и изпълнена с ценна информация статия за хлорофила, който може спокойно да се приеме като дар от природата. Пренебрегваме простите и достъпни неща, после се оплакваме че се появяват дефицити или че рецептите са скъпи, трудни и непосилни.. :)

Другата странност, която напоследък ме кара да се усмихвам е оправданието, че хората нямат дехидратори и няма как да си сушат крекери и сие, та затова си хапват хляб и т.н. Във всяка една модерна кухня има поне 2 електроуреда за печене (фурна, тостер, преса, микровълнова и т.н. и т.н.). Ако приемем, че фурната на вегана/суровоядеца е дехидратора, значи спокойно човек може да задели част от времето или финансите си и да си направи сам или да закупи готова машинка, която да му гарантира здравето. Нима ако хапваме нещо, което в последствие ни довежда до клинично лечение няма да ни излиза по-скъпо откъм време (а времето е пари!) и финанси, вместо да се научим заедно взаимно как да се храним правилно и да се държим всички далече от болести и каквито и да било здравословни аномалии?

Ще уточня, че не визирам абс. никого, нито се карам, просто пиша това и в същото време се усмихвам, защото съм убеден, че както каза Пинко, човек може и трябва сам да се научи да отсява зърното от плявата (макар напоследък плявата да е по-полезна от самото зърно ;) ). Ами това е то, аз казах каквото казах, сега ще чакам вашите мнения по въпроса за магданоСа :)

#91 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 31 януари 2012 - 19:40

Аз само минавам да споделя, че няма да можем да почнем онзи режим от 1-ви февруари.
Нещо не ни е ясно около плодовете т.е. не можем да определим кои да включим за балансиране на 3-те доши; не се ориентираме по таблици и писания.

#92 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал

Публикувано 07 февруари 2012 - 17:19

Почти разгадахме загадката, така че скоро започваме подготовката на менюто.. :)

#93 lindorina

Осъзнал

•  

• 97 мнения

Публикувано 07 февруари 2012 - 22:22

Охо,с най-голямо удоволствие ще следя.Аз тъй и не успях съвсем да се оправя с тия доши,но нЕма нищо,все от нещо ще намеря,да спечеля tongout

#94 Sabinka

Прохождащ

•  

• 28 мнения
  • ГрадRuse
  • Онлайн цели : 18h 59m 13s

Публикувано 08 февруари 2012 - 23:40

Хей, здравейте. flowers От няколко дни не съм писала май. Тук стана една- мале, мале. Като сви един студ в Русе , та няма оправяне .Температурата е - 22. Аз малко се поувлякох в работата и вечер нещо се загледах по един турски сериал, който не знам защо , но много ме развълнува сюжета. Особено като видях главния герой и ме върна в моите най-романтични моменти ;) И този сериал постави пред мен някои въпроси от емоционално и духовно естество. Затова напоследък съм го ударила малко на духовно пречистване. И успявам да намеря отговорите на много въпроси, които са ме вълнували във времето и продължават да ме вълнуват.
След моята сокова "терапия" и промяната ми в начина на хранене, аз се чувствам доста добре. Студът навън по никакъв начин не повлиява отрицателно на настроенето ми, напротив -кара ме да мечтая и да продължавам да следвам целите, която съм си поставила.Сутрин не тръгвам на работа без да съм си изпила сока. Сокът вече за мен е това, което беше и кафето допреди два месеца.Храня се основно с веганска храна. Изключение правят суровите пъдпъдъчи яйца, които решихме с половинката да опитаме и си слагахме сутрин в сокчето. А, и пречистеното масло- "гхи". Плюсове от новия ми режим на хранене и начин на мислене-много, минуси-малко. Нещо за инетелектуален труд и за съсредоточаване , моля? tongout Нещо на работа нямам много стимул и си мисля, че приемам малко храна за мозъка.То вярно е че няма как да имам и много стимул без да ме стимулират де, но все пак? От три години не стига че не са ми вдигали заплатата, ами и в неплатени отпуски излизам. Но това е картината в нашата скъпа родина. Опитвам се да развия и нещо като частен бизнес и част от енергията ми отива за там.
Да се похваля, че ходих на гинеколог, всичко ми е ОК. Само дето имах малко течение, което според лекаря е хормонално/ходих точно след цикъл/ и той не успя да ми вземе материал за цитонамазка. Изписа ми някакъв препарат, който представлявал лактобацили + някакъв хормон , за да се изчисти течението и да ми вземе секрет, но аз мисля да не давам 15 лв. за фармацевтични продукти, а да си понаправя малко промивки и така да отида.
Мислех да направя 1-2 дни на вода, но нещо в този кучи студ не ми се гладува. Усещам, че тялото ми се нуждае от енергия и явно сега не е моментът. Надявам се този студ да отмине и да си направя отново някой разтоварващ ден. kiss2
Поздрави на всички , сега обаче ще си лягам, че очичките ми се затварят.

#95 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 09 февруари 2012 - 05:27

Хубаво правиш, Сабинка, относно духовното пречистване! :)
На мен тази вълна ми е позната. Сполетя ме и мен май месец миналата година. Даже още по време на соковете. Тогава много неща промених.
А сега...май не съм усетила такива приливи, но на преден план са ми други приятни вълнения. Може би затова. :)
Радвам се, че не се оплакваш от студа. :)
Храната засега не я мисли. Мисля, че много си направила и постигнала. Останалите неща когато-тогава. :)

За интелектуален труд - нов език. Иначе друг разсейващ, отмарящ, медитационен, релаксиращ труд - плетене. :) Разбира се има още 1000 опции.

Мисля и аз, че сега не си за вода. Не е хубаво толкова начесто според мен. :) А ти сама си усетила, че ти трябва енергия. В такива моменти не се правят пречиствания.

Относно препоръките на гинеколога - малко несериозно ми е това лечение с хормони. Знам ли...Според мен наистина можеш да потърсиш други начини. Калинчето беше споделила някъде из темите какво тя е правила.

Успех в новото начинание. Вяра в себе си и постоянство в целите! blowkiss

#96 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал

Публикувано 11 февруари 2012 - 11:26

Sabinka, суперско е, че въпреки ниските температури успяваш да съхраниш душевната топлина. Пожелавам ти бизнес начинанието да потръгне поне така, както сте го планирали, ако не и по-добре ;) Относно водата - при такива сериозни минуси тялото ни си иска своето и би било рисковано и неразумно да се подлага човек на такива терзания освен ако това не е належащо и го няма усещането за нужда. За пъдпъдъчите яйца няма да казвам нищо, защото нямам спомени да съм опитвал, а дори и да съм не са ми направили особено впечатление, само ще Ви посъветвам да си ги набавяте по възможност от читави доставчици, защото и там май напоследък започнаха да се превъзгласят и издигат на пиедестал само и само за да се продават (то с кое ли не е така в наши дни вече за жалост :( ). Щом усещате нужда да ги консумирате, не виждам реална заплаха, макар аз лично да не съм фен на каквито и да било животински продукти. Кой знае, може пък наистина тялото Ви да има нужда именно от тях и с времето този интерес постепенно да утихне и да бъде заменен с друго сурово влечение :)

#97 Sabinka

Прохождащ

•  

• 28 мнения
  • ГрадRuse

Публикувано 18 февруари 2012 - 17:30

Вери, Милен, благодаря Ви за съветите!
Аз обаче изненадващо се разболях. Тъкмо реших да си направя 3 дни само на сурово и на втория ден почна едно леко покашляне,неразположение, какво ли не пих-чайове-ехинацея, зелен чай, за кашлица, но онзи ден в 17 часа изведнъж много ме заболя гърлото и 2 дни едвам преглъщам. 2 нощи поред се изпотявам много, пия сребърна вода, кислородна вода, лайка, джинджифил и клеева тинктура и само с това се лекувам. Сокове, основно, вчера почувствах лек глад и хапнах топла супа с лютичко и препечен пълнозърнест хляб. Днес досега съм на сокове и плодове само, както и чай.Странно-мислех, че като не ям слузообразуващи храни, а основно сурово и веганско, няма да боледувам вече, да ама не.Грипът или простудата са си форма на детоксикация , според мен, на имунитет.Вчера дори не отидох на работа. Тъкмо се зарадвах , че тази зима минах без болести, и хоп- поредния вирус ме лепна. Е, станалото, станало-това ме амбицира още повече. Залагам основно на лимоните и грейпфуртите сега за витамин С. Надявам се и вярвам, че ще се справя без химически медикаменти.
А днес е Задушница и нашите дойдоха и раздадоха жито, яйца, баница, пиле, сладки, тиквеник. Е, добре че е приятелчето ми да ги изяде. Единствено май баница ми се дояжда , но сега ще се въздържа. Преди време си правих веге баница с тофу и зеленчуци, като се пооправя ще взема да си направя пак, че да ми мине мерака за баница. А иначе мисля да понаблегна малко повече на кълновете като имуностимулант и за целта си покълвам още. И в тази връзка, да Ви попитам ръжените поници като пшеничните ли се консумират? Пак ли се изчакват да израстнат и след това с ножичка се изрязват? Имам и слънчогледови поници, които вече са израстнали, но те май се изкореняват и така се консумират, с држките и листенцата??? Ако не е така, поправете ме, моля.Иначе слънчогледовите са много вкусни.
Вери, мерси за предложението за плетенето и бродирането. Аз като малка обичах да си плета шалчета, това онова и е хубаво да се науча. tongout По-скоро исках да Ви попитам храни за мозъка, на кои наблягате Вие?
И така, аз тука си се лекувам и продължавам с романтичните сериалчета, за да не мисля за "проклетото" гърло, че ще го swordfight . А като си полегна му говоря ли говоря, че минава, лекувам го и със силата на мисълта- представям си , че му изпращам топлинка и сърчица и го сгрявам- flowers

#98 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 21 февруари 2012 - 23:15

Сабинче, как си?

Да ти кажа, че октомври и аз ей така се спуках да кашлям, цееелия месец. А 2.5 години преди това не съм имала никакви оплаквания. Причината за кашлицата ми беше баницата на един рожден ден. Имаше яйца. :))) Изобщо не ги усетих, защото имаше обилно количество праз, спанак и други зеленчуци. :))))))
Не знам дали беше точно и само от това, ами съвкупност от събития. Тогава седмицата ми/ни беше много натоварена, почти не спях, едно от събитията беше участието ни в На кафе. И аз помня, че казах към края на седмицата: с това неспане ще взема да си докарам някоя болест, не бях хич доволна от това все нанякъде да бързам и тичам през деня и на всичкото отгоре да не спя (имахме разни ангажименти на местна почва).
Оправих се с вода, сокове, чайчета, черна ряпа.

Всъщност сега се сещам, че ноември 2010 ме спука от притеснение една болка в дясната област на корема, но над апендикса. Може би седмица откарах така. Ох, беше много неприятно. Писах тук помня. Оказа се не след дълго, че съм бременна, но по-късно направих аборт. Тогава помня, че наблягах на сокчетата, но сякаш мина от само себе си.
A седмица преди да направя аборта, такава глава ме цепииии, никога през живота ми не беше се случвало това. Не ми даваше дори да спя, сякаш с чук ме удряха по главата или ме стягаха в менгеме. По едно време си мислих, че имам менингит. Това странно главоболие изчезна с аборта и повече не се появи.

Преди да си променим храненето, често ме хващаха настинки и като ме хванеха, трудно ме пускаха.

Ръжените поници- да, като при пшеницата е.
Слънчогледовите поници ги режа с ножица също. Няма как да го изкореня, защото ще стане всичко в пръст. В пръстта е останало само коренчето и семенцето.

За храната - на нищо не наблягам. Ям/ядем каквото ни се хапва. Гледаме да има разнообразие и да сме обхванали всички групи от растителния свят. :)
Чела съм, че покълната пшеница била храна за мозъка. Но ние честно казано не ядем покълнали житни с риск да ни линчува някой, тъй като пшеницата била традиционна българска храна.

:)

#99 Sabinka

Прохождащ

•  

• 28 мнения
  • ГрадRuse

Публикувано 22 февруари 2012 - 13:21

Вери, и на теб са ти се случили кофти неща. Но така е в живота, всеки си има и тежки , и радостни моменти. Ами не знам при мен от какво се получи, но това което ми описваш с недоспиването, важеше и за мен. Вечер стоя до късно пред компютъра , а рано сутрин ставам за работа. Явно недоспиването се е отразило при мен, а може би и липсата на някои хранителни вещества. Също и еднообразието, което ме беше налегнало през този студен месец-от работа в къщи, въпреки, че тогава се чувствах доста добре в тялото си, нали се пречиствах и духовно. :) Аз баница не съм яла от Нова година, и сега се въздържах, въпреки,че признавам си - обичам баница. Но когато органозмът ни се попречисти от помията, когато му пуснем някоя такава "забранена вкусотийка" и той , милия, се опитва да ни избави от слузта и токсините й. Много интересни неща чета в момента в една стаия "Raw success". Доколкото разбирам от нея, чист организъм може да съществува само в чиста околна среда. А при нас, не е така?И ако един организъм е идеално чист, то ако попадне в токсична среда, то това може да има пагубни последици за него.Затова лично аз за себе си съм решила , да не си поставям забрани, а ако ми се дояде нещо "вредно", да си опитам.За сега се радвам, че не ми се дояждат млечни продукти, защото те са доста слузообразуващи и са най-вредната храна за моя хроничен синузит, който от известно време не ме е тормозил ,изключвайки сегашното ми състояние.
Още не съм се оправила , три дни имах големи болки в гърлото при преглъщане-явно от сливиците или ушите. От понеделник пък започна една хрема, ужасна , изтичат жълти секрити. Всяка нощ се събуждам и после 2 часа не мога да заспя. Започва една мъка за изчистване на носа , една кашлица дразнеща, абе ужас. Много бавно минава, явно защото се лекувам само с природни неща, като махнем стрепсилса, който майка ми ми даде и нощем като ме затормози кашлицата, поне малко ме успокоява. Абе общо взето, доста тежко я карам тази настинка, отдавна не ми се беше случвало такова нещо. Сега ще ми е нужно и време да се възстановя. От днес съм започнала отново с прашеца, продължавам и с кълновете, ще включа и някакви водорасли-колебая се между АФА и спирулина, но най-вероятно ще е второто. Като се оправя съм решила да си пусна профилактично един хемоглобин, желязо, да видя как са ми нивата и как ми се отразява промяната в начина на хранене.

#100 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 22 февруари 2012 - 19:17

Кофти неща, ама такива дето учат. Минало заминало. Гледаме напред и това е. :)

Компютърът много изморява, аз съм го посъкратила доста. Просто ми е важно за много неща.

От известно време, може би от началото на годината, лягам рано вечер и не ме интересува сайта ни. Преди много се тормозех покрай него. Та да ти кажа има си разлика. Сутрин в 5ч съм се наспала.

"Много интересни неща чета в момента в една стаия "Raw success""
Да, предполагам в темата в Земята, където се превеждаше книгата.
Да ти кажа тоя Мат (автора) хич не ми харесва - превзема се, лига ви се, всичко извърта в негова полза понеже и той си вътри някакви търговийки.

"Доколкото разбирам от нея, чист организъм може да съществува само в чиста околна среда."
Това са пълни глупости за мен. Организмът ни не е чак толкова тъп, че да не може да се приспособява и справя. Разбира се и с наша помощ, но без вманиачаване. Така както Мат съветва да се правели редовни клизми. Което за мен е нож с 2 остриета. Така не си в помощ на организма си, а го оттучваш да си върши работата.

"да не си поставям забрани, а ако ми се дояде нещо "вредно", да си опитам"
Правилно си решила, аз това го говоря и пиша от доста време. ;)

Щом има секрети, значи работата е към оправяне.
И при мен беше бавно лекуването, да.
АФА не сме ползвали, но спирулина, да.
Може би и на хлорелата може да обърнеш внимание. Тя също е подпомагащо и изчистващо.

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни