Захранване На Бебето Суровоядец
Започната от bojidar, яну 30 2012 23:06
9 отговора на тази тема
Публикувано 30 януари 2012 - 23:06
Здравеите суровоядси и не толкова сурово яшни като мен.Значи отдавна се опитвам да стана суровоядец,но засега не ми се отдава и поради тази причина от много време не съм посещавал саита,а и има и още една .За втори път станах баща .МОМЧЕ
И тъи като и аз изповядвам яденето на естествена храна(суровата)мисля малкия да го правя суров.Обаче не знам как да протече захранването.Бебето е на почти 8 месеца и до преди 15 дни беше само на кърма ПО мое настояване.Защото бях чел някъде в форума че е хубаво бебето само да поиска нещо друго в смисъл да му предлагаме но не да го насилваме да се захранва.И естествено с жена ми постоянно бяхме в противоречия -тя си настоява за стандартното ядене .но както и да е питането ми е по скоро МОЛБАТА МИ Е някои може ли да ми даде някаква РАБОТЕЩА схема на захранване имам в предвид схема която да е прилагана на бебета суровоядци.Четох някъде по форумите че има жена която е практикувала сурово захранване на неиното бебе .И ако моге да сподели опита ще съм много благодарен.Обаче ще помоля за примерна подробна схема.Не е за друго ами заради жена ми.За да може и тя да погледне схемата защото аз ако и кажа как ,може да не ми повярва.И да не забравя още нещо много важно.При рутинен преглед на малкия му откриха недостиг на желязо -хемоглобина му е 94.И поради тази причина жена ми настоя да започнем захранване,по общо приетия ред
за мои ужас.Все пак се съгласих ,защото става въпрос за бебе,но се появи друг проблем-запек.И СЕГА СЪМ ПРЕД ДИЛЕМА.То ако беше за мен аз знам какво да правя ама за бебо малко ме е страх да прилагам пълно сурово.та за това питането ми е за някава схема на захранване щото дилемата е мно гадна.Сурово и нисък хемоглобин или общо прието хранене и запек.Само да спомена че бебо беше окло 7 дни на сокчета,и нямаше проблем.но откакто започнахме сварен картов по настояване на личния лекар и започна запека.HELP .P.C. ИЗВИНЯВАМ СЕ за допуснатите правописни грешки,но толкова не съм писал от 20 год.чакам с нетърпение отговор. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
Публикувано 31 януари 2012 - 17:53
Здравей, Божидаре. Добре дошъл (във форума), защото предполагам, че в суровите/веганските редици ти не си от вчера. Мисля си, че е добре да си поговорите спокойно с половинката и да обсъдите своята стратегия, защото колкото и менюта, схеми и планове да се дават, докато човек не подходи с разбиране, желание и търпение тогава нещата ще вървят (ако) доста по-трудно. Момичето, което захранвала своето дете по суровоядни схеми ще трябва да е Вери (може да има и други, за което се извинявам ако пропускам някого), но в такъв случай аз ще трябва да съм момчето, което търпи половинката му да "тормози" сина му с подобни храни. Ще заявя само на всеослушание, че за 3 годинки 1/2 + дечко не е имал никакви здравословни оплаквания, спи на -15 като сме навън и си расте здрав и прекалено енергичен (на моменти ни се иска дори да не е чак толкова, но това е то - суровата храна си дава енергия и ако сме подпукали този режим, не можем да се оплакваме
).
При нас нямаше кой знае каква схема, но ще оставя честта на Момичето да сподели по-точно за това (все пак не е хубаво да взимаме думата на човека я..)
Относно хемоглобина - хубаво ще е да се запознаете с последната статия, която публикувахме едва вчера, но се радва на огромен интерес сред вегани и суровояди и за мен беше много информативно и полезно четиво. "Оказва се", че хлорофилът е перфектен аналог на хемоглобина, само дето се различават по вътрешния атом на молекулата, който при хемоглобинът е желязо, а при хлорофила - магнезий. Функциите са им идентични, възприемат се прекрасно от тялото и заедно с всички изброени плюсове ще оправи запека на всеки човек за броени часове-дни. Верно е, че при децата нещата са малко по-различни, но имаме приятелско семейство, което много успешно и забавно захранва синчеца си със зелени сокчета от селъри, моркови, марулки и сие. Детето е на по-малко от годинка, но вече настървено си дърпа чашата със сока. Верно, че семейството не са суровоядци, но това не е от особено значение. При нас половинката приложи някакво подобие на педагогическо захранване, но останалото ще го каже Вери.
Ами това е от мен за момента, останалото е спокойствие, четене, търсене и наблюдение. За мен е нормално детето да се запече при консумацията на храни,богати на желиращи субстанции и нишесте. Можете да си направите един лесен и бърз експеримент, който ще Ви обясни на какво се дължи запека при детето - вземете 2 картофа и 1/2 чашка вода. Пасирайте ги в блендер за десетина минути и ще видите какво ще се получи от сместа - една супер тежка и лепкава смес която в повечето случаи има формата на топка. На практика подобна е участта на картофа в стомаха и тялото, така че... Ако детето консумира повечко течности и най-вече домашни сокчета (не от онези купешките варени, консервирани, стерилизирани и т.н. висящи по лъскавите рафтове на търговските вериги), много скоро всичко ще си дойде на мястото. Разбира се, добре е да се съобразяват продуктите с възрастта на дечко за да се избегне евентуална поява на алергични реакции и сие, макар аз да имам друго мнение и по този въпрос. Ами това е от мен, ще видим Вери какво има да сподели
При нас нямаше кой знае каква схема, но ще оставя честта на Момичето да сподели по-точно за това (все пак не е хубаво да взимаме думата на човека я..)
Относно хемоглобина - хубаво ще е да се запознаете с последната статия, която публикувахме едва вчера, но се радва на огромен интерес сред вегани и суровояди и за мен беше много информативно и полезно четиво. "Оказва се", че хлорофилът е перфектен аналог на хемоглобина, само дето се различават по вътрешния атом на молекулата, който при хемоглобинът е желязо, а при хлорофила - магнезий. Функциите са им идентични, възприемат се прекрасно от тялото и заедно с всички изброени плюсове ще оправи запека на всеки човек за броени часове-дни. Верно е, че при децата нещата са малко по-различни, но имаме приятелско семейство, което много успешно и забавно захранва синчеца си със зелени сокчета от селъри, моркови, марулки и сие. Детето е на по-малко от годинка, но вече настървено си дърпа чашата със сока. Верно, че семейството не са суровоядци, но това не е от особено значение. При нас половинката приложи някакво подобие на педагогическо захранване, но останалото ще го каже Вери.
Ами това е от мен за момента, останалото е спокойствие, четене, търсене и наблюдение. За мен е нормално детето да се запече при консумацията на храни,богати на желиращи субстанции и нишесте. Можете да си направите един лесен и бърз експеримент, който ще Ви обясни на какво се дължи запека при детето - вземете 2 картофа и 1/2 чашка вода. Пасирайте ги в блендер за десетина минути и ще видите какво ще се получи от сместа - една супер тежка и лепкава смес която в повечето случаи има формата на топка. На практика подобна е участта на картофа в стомаха и тялото, така че... Ако детето консумира повечко течности и най-вече домашни сокчета (не от онези купешките варени, консервирани, стерилизирани и т.н. висящи по лъскавите рафтове на търговските вериги), много скоро всичко ще си дойде на мястото. Разбира се, добре е да се съобразяват продуктите с възрастта на дечко за да се избегне евентуална поява на алергични реакции и сие, макар аз да имам друго мнение и по този въпрос. Ами това е от мен, ще видим Вери какво има да сподели
Публикувано 31 януари 2012 - 21:21
Не, не искам да съм само аз захранвала основно със сурова храна.
Не знам също така Божидар къде е чел по форуми.
Само мога да предполагам. Ако става дума за земя на заем, то там навремето аз пуснах тема за захрнаването и писаха още 2 момичета, които към май месец миналата година (когато аз редуцирах щъкането ми къде ли не из интернет като една пчеличка работник) те бяха престанали да пишат, а темата замря.
Та аз лично не познавам захранено бебе с изцяло сурова храна, нито за дете пълно суровоядче.
Аз съм на мнение, че така както се храни едно семейство, така е хубаво да се захрани и детето.
Примерно, едно време се спукахме да търсим заек за захранването на дъщеря ни, защото било не знам си какво месо. А самата аз помня да съм яла само веднъж и то на гости. Мисля, че беше напълно излишно.
Ето една схема за сурово захранване:
За разните храни алергени съм чела навремето в интернет различни статии и препоръки. Когато захранвах дъщеря ми преди 6 години, тези неща много повече ме вълнуваха и много внимавах с въвеждането на храните. Аз тогава я захраних късно (след 5-я месец), по схема и определни грамажи, с каши и пюрета, които главно аз си правих.
Със сина ми много неща се промениха. Съответно и гледната ми точка относно алергиите. Той прояви интерес към друга храна около 9-я месец и до годинката караше главно на боровинки, авокадо, банан; разни кремчета, в които има коноп. Ял е и други неща, но това беше главното.
Публикуваната рецепта “Тропическа закуска” е от книгата на Шази: Evie’s kitchen и е писала, че е подходяща за бебета над 6 месеца. Детенцето и майка му са суровоядки. Забелязала съм, че тя най-вече набляга на конопа, покълналата елда, годжи бери; плодове и зеленчуци; разни супер храни.
От книгата на Казънс Rainbow Green Life Food Cuisine става ясно следното:
под 6 месеца: водата на млад косос; обелени ябълка, круша, краставица; авокадо; бадемово мляко като заместител на кърмата
над 6 месеца: папая, манго, winter squash, банан (той не го препоръчва много)
над 7 месеца: месото на младия кокос, кайсии, праскови, лен на прах, спирулина, хлорела, пчелен прашец
над 8 месеца: бадеми, сусам, тиква, слънчоглед, коноп, чиа, киви, смокини, грозде, стафиди, череши, маслини, броколи, бамя, брашно от рожкови
над 9 месеца: ананас, цвекло, морков, пащърнак, аспержи, карфиол, патладжан, спанак, къдраво зеле, водорасли, целина, елда.
над 10 месеца: кълнове, зеленолистни след като са добре “масажирани” (намачкани с ръка), червена чушка, макадамия, бразилски орех
над годинката: цитруси, домати, всякакви “берита”: ягоди, боровинки, годжи бери, малини; орехи, чесън, лук, праз, подправки, оцет, ферментирали храни (кисело зеле), мед, мИсо.
Както виждаш дори и между препоръките на Казънс и Шази има леки разминавания, въпреки че и двамата говорят изключително за суровоядство. Давам ти тези насоки само за ориентир. Сама прецени ти какво да избереш.
Аз самата боровинки съм давала преди годинката.
Киноа и амарант са безглутенови култури и не бих се притеснявала да ги дам на 11 месечно бебе. Става дума за сварени. При покълването няма също проблем. Единственото е, че не успяват добре да ги сдъвчат малките зрънца и излизат на “митницата” цели.
Ние сме ги предлагали в сурово състояние във вид на крекер най-вече като са леко минати през чопъра, за да се хомогенизират с другите съставки.
Писала съм я тук:
http://www.recipemag...cheska-zakuska/
Но аз лично не съм я спазвала.
Също така за изследвания и хемоглобин - тук в Канада не се правят профилактични кръвни изследвания и не знам изобщо стойности при сина ми.
Той се самозахрани около 9-я месец. Преди това не искаше нищо да погледне: готвени на пара зеленчуци и нарязани на кубчета, готвено и пасирано, купени био пюрета, сурови парчета зеленчуци.
Първата му храна беше боровинки, след това банан, авокадо, разни други плодове. След това съм му предлагала разни сурови кремчета - главно с коноп направени и плодове. Така караше до годинката. Беше си основно на кърма. И сега все още го кърмя, макар че поразредихме. Той е на 3 год и 7 мес и го кърмя макс. 2 пъти на ден.
След годинката почна да яде зеленчуци, бобови кълнове, включих семена и ядки...
Никога не съм карала с него по схема, не съм го насилвала и не съм му давала определени грамажи. Доверих му се. Слагах го с нас на масата и ако иска, яде; ако не иска, не яде.
Искам само да вметна, че той не е напълно на сурова храна. Както и ние. Общо взето храним се всички вкъщи еднакво. изключения правят само разтоварванията ни и водния глад на Милен. Разбира се тогава децата не ни следват.
Какви сокове сте му давали? И колко дни му давахте този варен картоф?
За желязо се сещам на първо време и за елдата. Но можеш да погледнеш и тук съответната тема.
http://recipemagicia...B5%D1%89%D0%BE/
Това се сещам засега.
Дай 5лв за отделеното време. Шегувам се.
Дано сме помогнали.
Ще очаквам да споделиш опит след време.
Не знам също така Божидар къде е чел по форуми.
Та аз лично не познавам захранено бебе с изцяло сурова храна, нито за дете пълно суровоядче.
Аз съм на мнение, че така както се храни едно семейство, така е хубаво да се захрани и детето.
Примерно, едно време се спукахме да търсим заек за захранването на дъщеря ни, защото било не знам си какво месо. А самата аз помня да съм яла само веднъж и то на гости. Мисля, че беше напълно излишно.
Ето една схема за сурово захранване:
За разните храни алергени съм чела навремето в интернет различни статии и препоръки. Когато захранвах дъщеря ми преди 6 години, тези неща много повече ме вълнуваха и много внимавах с въвеждането на храните. Аз тогава я захраних късно (след 5-я месец), по схема и определни грамажи, с каши и пюрета, които главно аз си правих.
Със сина ми много неща се промениха. Съответно и гледната ми точка относно алергиите. Той прояви интерес към друга храна около 9-я месец и до годинката караше главно на боровинки, авокадо, банан; разни кремчета, в които има коноп. Ял е и други неща, но това беше главното.
Публикуваната рецепта “Тропическа закуска” е от книгата на Шази: Evie’s kitchen и е писала, че е подходяща за бебета над 6 месеца. Детенцето и майка му са суровоядки. Забелязала съм, че тя най-вече набляга на конопа, покълналата елда, годжи бери; плодове и зеленчуци; разни супер храни.
От книгата на Казънс Rainbow Green Life Food Cuisine става ясно следното:
под 6 месеца: водата на млад косос; обелени ябълка, круша, краставица; авокадо; бадемово мляко като заместител на кърмата
над 6 месеца: папая, манго, winter squash, банан (той не го препоръчва много)
над 7 месеца: месото на младия кокос, кайсии, праскови, лен на прах, спирулина, хлорела, пчелен прашец
над 8 месеца: бадеми, сусам, тиква, слънчоглед, коноп, чиа, киви, смокини, грозде, стафиди, череши, маслини, броколи, бамя, брашно от рожкови
над 9 месеца: ананас, цвекло, морков, пащърнак, аспержи, карфиол, патладжан, спанак, къдраво зеле, водорасли, целина, елда.
над 10 месеца: кълнове, зеленолистни след като са добре “масажирани” (намачкани с ръка), червена чушка, макадамия, бразилски орех
над годинката: цитруси, домати, всякакви “берита”: ягоди, боровинки, годжи бери, малини; орехи, чесън, лук, праз, подправки, оцет, ферментирали храни (кисело зеле), мед, мИсо.
Както виждаш дори и между препоръките на Казънс и Шази има леки разминавания, въпреки че и двамата говорят изключително за суровоядство. Давам ти тези насоки само за ориентир. Сама прецени ти какво да избереш.
Аз самата боровинки съм давала преди годинката.
Киноа и амарант са безглутенови култури и не бих се притеснявала да ги дам на 11 месечно бебе. Става дума за сварени. При покълването няма също проблем. Единственото е, че не успяват добре да ги сдъвчат малките зрънца и излизат на “митницата” цели.
Писала съм я тук:
http://www.recipemag...cheska-zakuska/
Но аз лично не съм я спазвала.
Също така за изследвания и хемоглобин - тук в Канада не се правят профилактични кръвни изследвания и не знам изобщо стойности при сина ми.
Той се самозахрани около 9-я месец. Преди това не искаше нищо да погледне: готвени на пара зеленчуци и нарязани на кубчета, готвено и пасирано, купени био пюрета, сурови парчета зеленчуци.
Първата му храна беше боровинки, след това банан, авокадо, разни други плодове. След това съм му предлагала разни сурови кремчета - главно с коноп направени и плодове. Така караше до годинката. Беше си основно на кърма. И сега все още го кърмя, макар че поразредихме. Той е на 3 год и 7 мес и го кърмя макс. 2 пъти на ден.
След годинката почна да яде зеленчуци, бобови кълнове, включих семена и ядки...
Никога не съм карала с него по схема, не съм го насилвала и не съм му давала определени грамажи. Доверих му се. Слагах го с нас на масата и ако иска, яде; ако не иска, не яде.
Искам само да вметна, че той не е напълно на сурова храна. Както и ние. Общо взето храним се всички вкъщи еднакво. изключения правят само разтоварванията ни и водния глад на Милен. Разбира се тогава децата не ни следват.
Какви сокове сте му давали? И колко дни му давахте този варен картоф?
За желязо се сещам на първо време и за елдата. Но можеш да погледнеш и тук съответната тема.
http://recipemagicia...B5%D1%89%D0%BE/
Това се сещам засега.
Дай 5лв за отделеното време. Шегувам се.
Дано сме помогнали.
Ще очаквам да споделиш опит след време.
Публикувано 01 февруари 2012 - 01:10
Milen написа на 31 януари 2012 - 17:53 :
Здравей, Божидаре. Добре дошъл (във форума), защото предполагам, че в суровите/веганските редици ти не си от вчера. Мисля си, че е добре да си поговорите спокойно с половинката и да обсъдите своята... [...]
Здравай,Милене.Благодаря за бързия отговор.Това за хемоглобина и хлорофила и аз го чух от баджанака преди около 4 мес.и ми навя доста размишления .И мисля че има доста верно.И за кортафо съм съгласен с теб.абе в общи лини маи проблема ще да е в ПОЛОВИНКАТА.
Публикувано 01 февруари 2012 - 01:23
Ааааа, чувствам се пренебрегната. 
Аз толкова писах ли писах и се кьорих
, а ти пак го отдаваш на мъжка солидарност. 
Ама карай, нищо, простено ти е.
Аз толкова писах ли писах и се кьорих
Ама карай, нищо, простено ти е.
Публикувано 01 февруари 2012 - 01:36
Да, нашият син е веган като изключим живота му в утробата ми, защото аз тогава бях всеядна.
Малко хора пишат за децата си. Знам, че е така. И е хубаво да се промени това, но насила не става.
Иначе те разбирам за страха. Ние също се страхувахме за дъщеря ни да не объркаме нещо. Но не мога да ти дам съвет как така го направихме с второто ни дете да му се доверим и да не се притесняваме. Просто стана.
Атерхов сме чели, да.
Пожелавам ви успех, каквото и да решите! И спокойно, няма нищо страшно.
Малко хора пишат за децата си. Знам, че е така. И е хубаво да се промени това, но насила не става.
Иначе те разбирам за страха. Ние също се страхувахме за дъщеря ни да не объркаме нещо. Но не мога да ти дам съвет как така го направихме с второто ни дете да му се доверим и да не се притесняваме. Просто стана.
Атерхов сме чели, да.
Пожелавам ви успех, каквото и да решите! И спокойно, няма нищо страшно.
Публикувано 01 февруари 2012 - 20:11
Няма проблем. 
Виж, че се смея; шегувам се.
Няма да сме все сериозни, я.
Виж, че се смея; шегувам се.
Няма да сме все сериозни, я.
Публикувано 07 февруари 2012 - 17:07
Божидаре, според мен на половинката ти и трябва постоянен добър пример и малко повечко търпение от твоя страна. Когато е готова за промени, тя сама ще се втурне да те догонва. А дотогава просто не се опитвай да се налагаш, а по-скоро да споделяш своя опит, мнение и т.н.
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Към сайта