Публикувано 06 декември 2011 - 08:03
Публикувано 06 декември 2011 - 20:44
Аз покълвам 4 вида: зелено-кафява (тази, която от край време продават в България); червена; черна; френска- дребна и маслено зелена.
Публикувано 07 декември 2011 - 21:33
Ако имате някаква идея, как да ги консумирам сурови ....
Мисля си - ако ги правя на поници, дали няма да е по-добре. И освен лещата мога ли да правя нахута или граха на поници?
Публикувано 08 декември 2011 - 07:07
За лещата- опитай да я направиш на кюфтенца например, т.е. ще се наложи да я накълцаш ситно или смелиш. Става дума за кълнове, не поници.
http://www.recipemag...enca-ot-leshta/
За нахута същото бих те посъветвала: да е смляно/пасирано.
Ето какво ми излезе като зададох нахут на сайта:
http://www.recipemag...%85%D1%83%D1%82
Избери си нещо и пробвай.
Експериментирай с малки количества, за да не отидат зян продуктите.
Ако продължаваш да изпитваш дискомфорт, по-добре не ги консумирай сурови.
А ако държиш все пак да ги покълваш, можеш след това да ги попариш/бланшираш за кратко.
Другият вариант остава да ги накисваш и вариш.
Освен леща и нахут, какво друго си покълвала от бобовите?
И как ги покълваш?
Извинявай, че все още не съм ти обърнала внимание във Визитната картичка, но тези дни бях повечко заета.
Публикувано 08 декември 2011 - 09:31
Благодаря за бързия отговор. Ами ще опитам и така, обичам ги на вкус бобовите покълнали, дори нахутът ми е вкусен в салати, и граха, и лещата, и бобчетата мунг, ама стомахът друго казва
Не се притеснявай за визитката - там просто се представих до някаква степен и си дадох допълнителен стимул да не се отказвам от суровото. Имам голям успех досега и не съм се изкушавала от нищо тези две седмици. Това за мен е рекорд на рекордите
Благодарение на вашия сайт се случи промяната при мен. Изчела съм почти всичко и това ми помогна наистина много, ама много, най-много. Чувствам се много добре и знам, че това е моят път. А тялото и душата ми са го е знаели много преди мен
Публикувано 08 декември 2011 - 18:38
От колко време ги хапваш така сурови бобовите? Да не би да ти трябва време да се нагодиш?
По принцип, когато се минава главно на суровоядство, при някои хора има стомашен дискомфорт дори от зеленолистни и сурови зеленчуци. Казват, че на тялото просто му трябва време, за да изработи необходимите ензими.
Публикувано 12 декември 2011 - 00:28
Публикувано 14 декември 2011 - 11:28
Имам въпроси за пшеничната трева и по-скоро за производството й, че щом е толкова полезна да взема да я консумирам и аз
Купила сам си малко плитко пластмасово легенче,където ще сложа пръст и ще наръся шепа житни кълнове, ще ги поливам всеки ден и дай боже ще порастне трева. колко см да стане преди да я ям?
Като я отрежа и същото стръкче продължи да расте после може ли пак да си отрежа от него? Или всичко дето е посрастнало режа наведнъж и ям, а повече не расте нищо от отрязаното стръкче?
Мога ли да я правя на смути с нещо или на салата, че нямам сокоизтисквачка за зеленолистни, само блендер?
Като я изям хвърлям ли пръстта със житните зърна или мога да я поразкопая и пак да поръся нови кълнове?
Какво количество мога да изям наведнъж като за начало, никога не съм опитвала такова нещо, но пък редовно консумирам каквито зелении и пресни подправки успея да си намеря по магазините.
Въпросите са ми сериозни, защото нямам май много вяра на сушената пшенична трева дето продават в магазините, пък и нали при сушенето се губят някои полезни вещества.
Благодаря предварително.
Публикувано 16 декември 2011 - 02:27
Първоначално виж ето тази тема:
http://recipemagicia...80%D0%B0%D1%85/
4-то мнение, на Милен.
Не е нужно житните зрънца да са покълнали при засяването им. Достатъчно е, да са накиснати предварително.
След първоначалното бране, може пак да порасне тревичка, но вече няма да е така гъста.
Не сме я пробвали нито на салата, нито на смути. Но можеш да я блендираш с вода и после прецедиш.
Пръстта - ползваме я след това още няколко пъти като "поразкопаваме", а остатъците от пшеницата ползваме като тор; после я обогатяваме/смесваме с нова.
Пшеничен сок - почва се с 30мл обикновено и може да се стигне до 1ч.ч. неразреден такъв.
Пшеница на прах - 1с.л. обикновено.
За друго нямам идея по колко може.
Публикувано 27 февруари 2012 - 23:20
А относно пшеничните кълнове- доколкото съм запозната, пшеницата съдържа глутен. А пшеничната трева дали съдържа също глутен? Не би следвало , според мен.
Публикувано 28 февруари 2012 - 17:54
"Слузестите" се покълват по друг начин. Примерно, върху марля. Може и с почва.
Ако ползваш марля, слагаш я в една тавичка на няколко ката. Разстилаш семенцата по цялата площ на марлята и ги поливаш с вода, но гледай да не ги удавиш. През следващите дни се овлажняват с помощта на някаква пръскалка/ пулверизатор. Не се приплакват. Като станат готови, ги изрязваш. С почвата е същата работа, но в този случай можеш да си ги поливаш.
Иначе, да, ще се получи от това ленено семе, което си купуваме.
Сега си мисля, че ако се сложи лен във вода (тя е хубаво да е 1 пръст над семената), пак ще почне покълване, но и ще се желира сместа. Така по този начин ще намери приложение в точно определена рецепта, където е необходима вода и лененото семе си остава цяло, а не се мели.
"А пшеничната трева дали съдържа също глутен?"
Глутенът е вид протеин. Чела съм, че дори при покълване на зрънцето, вече не е толкова концентриран, но къде е истината не мога да кажа. Мисля, че тревичката и сока от нея са много полезни и няма какво да ни притеснява.
Публикувано 06 март 2012 - 10:20
много се радвам,че ви има.
Имам една питанка:купих си семена-лучени листа за отглеждане в сандъче.Някой има ли информация как се засяват,как се берат-режат ли се и т.н.Много ви благодаря.
Публикувано 06 март 2012 - 20:41
Аз не съм особен градинар, нямаме кой знае какъв опит. Всъщност ако имам някакъв, то той е придобит покрай земеделстването на село и вилата едно време, преди вече 10 години, че и повече май.
Ето какво намерих за лучените листа:
http://www.comfort.b...E/view/858.html
Марка някаква имаш ли, фирма? Какво пише на пакетчето?
Дано и друг се включи, който да има мнение и опит.
Публикувано 07 март 2012 - 18:07
Ами фирмата е Лактофол,те произвеждат семена за разсад.Сега са ги пуснали в Кауфланд и ми привлякоха вниманието.На опаковката не пише нищо,има рисунки наистина,но са много общи-само кога се засяват семената и кога се предполага,че трябва да израстнат.Аз си разрохках пръстта в сандъчето,направих малко улейче и ги посипах там.След това ги зарових и ги полях.Ще видим дали ще се получи.
И да споделя как си покълвам семената,може би ще е полезно за прохождащите като мен.Дано не повтарям нечия информация.Използвам книгата "Покълнали семена.Млади поници"от Доктор Шалер.За мен се оказа много полезна,защото всичко е обяснено много простичко и нагледно.Ето линк за изтегляне:
http://www.ponici.hit.bg/ponici.htm
Публикувано 08 март 2012 - 07:55
Всяко споделяне е полезно. Така че благодаря.Ние така и не публикувахме една подробна статия как процедираме в тази област. Някога можем и да се поправим.
Публикувано 12 март 2012 - 16:39
Публикувано 14 март 2012 - 01:06
То верно, че накрая пак се яде, но посятото (семенцето) остава в земята.
По принцип ние всичко ядем, когато правим кълнове и поници - кълн + семе. Само когато правим житна трева и поници от слънчоглед, режем.
Публикувано 28 април 2012 - 20:18
Свързано е с тяхното накисване.
От известно време накисваме големи количества от тях, после ги сушим в дехидратора. След това без притеснение давам на децата да си хрупат "качествени" ядки и не се занимавам с ежедневно накисване. Досега, след тази процедура, не сме ги оставяли да покълнат. Но при нужда, обикновено за рецепти, го правим като вече са си много по-малки количества. По принцип не е невъзможно да се оставят да покълнат и онези килограми ядки и семена, но все още не сме се обиграли.
Публикувано 02 май 2012 - 00:50
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Към сайта