Към съдържанието

- - - - -

Ах, тази кожа

17 отговора на тази тема

#1 krasimir_ivg

Прохождащ

•  

• 3 мнения
  • :

Публикувано 19 юли 2011 - 14:35

Прочетох горните коментари на една от темите и реших да напиша една подобно.  От 7 - 8 години се опитвам да се справя с един проблем с кожата и съм на път да го намеря.Имам мазна кожа , а в следствие на това косата ми стана светла , суха и капе. Срещал съм доста хора с тави проблеми и реших да нашиша моите "открития" до сега. Кожата ми се омазнаваше постоянно ,ходих по-много лекари и винаги без резултат и затова реших да наблюдавам какво ще стане при промяна на начина на живот. Оказа се , че проблема с мазнаната кожа е в хранта или по-точно въглехидрадите. При всяко хранене с хляб, тестени изделия , сладко и т.н кожата се омазнява и от там идват проблемите с бактерий който се намират в масните фликоли. Косъмат не може да се храни от омазнената кожа и се запушват . След кардио тренировки и наблягаден на зеленчуци и плодове , с много вода проблемите изчезват. Сега се опитвам да намеря трайно лечение на този проблем с мазната кожа, но е трудно. До колкото знам тази бактерия която причиниява(за тези който имат и акне)се размножава много по-бързо когато кожата е мазна. Алкохол , кафета и цигари са твърдо забранени , реших да потърся сега някой лекар който е на "ти" с тези неща да видим какво ще каже и той , че до сега ми даваха хапчета за всичко друго , но не и за лечение на това. Та понякога лекараните само вредят , а не помагат .

#2 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада
  • Онлайн цели : 8d 16h 41m 48s

Публикувано 20 юли 2011 - 06:24

Здравей, Краси, и добре дошъл във форума! :)
На твое място аз бих помислила на първо място за чистене на дебелото черво и черния дроб. За да градиш нова къща, трябва да разчистиш първо старата. silly

Аз от зимата също не си харесвам кожата- по лицето, гърба и понякога диколтето. Януари месец имах аборт, след което си направих тест на жива кръв. Почнах да пия разни добавки за желязо и вит Б12. Включих хлорелата и разни други нещица. Правих режима на д-р Казънс първо ниво (писали сме подробно за него във форума). Май месец бях на соково разтоварване (и за него сме писали). И вместо да се оправя кожата, става сякаш по-зле след всяко едно разтоварване при все че по това време се грижа повече за нея от нормалното заради токсините (нищо по-специално; просто хубаво накисване под душа и яко търкане; и без разни сапуни, само вода). Отделно, че и аз забелязвам да е по-мазна. Мисля си да не би при мен да е в резултат на някакъв хормонален дисбаланс. Не знам...
За какво изписах всичко това: за да ти кажа, че обмислям да включа тези дни и клизмите. Досега никога не съм правила с цел качествено прочистване на дебелото черво. Искам да отбележа също така, че ако се спреш на този вариант, е нужно след това да се заредиш с пробиотици.

Друго, на което искам да обърна внимание, че ако се кара само на плодове и зеленчуци, дълго човек няма да издържи. Хубаво е да се включат зеленолистни, водорасли, кълнове (поници), за да е сит човек. Също така вода, колкото се може повече вода.

Поздрави и пиши, ако имаш нещо да споделяш. l-o-l
Аз също ще се включа, ако забележа промени.

#3 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал
  • Онлайн цели : 3d 4h 25m 4s

Публикувано 20 юли 2011 - 18:38

Здрасти и от мен, Краси!

Поздравления за това, че не си се предал и си продължил да търсиш логични начини да решиш здравословните проблеми. Макар на пръв поглед да не изглеждат нещата толкова зле (някой би си казал: "Голяма работа, мазна ми косата и кожата..") това не е никак маловажно. Като знаем, че кожата е най-големият човешки орган, значи на практика си имаме доста сериозни проблеи :)

Това не го пиша за да те плаша, а просто да подчертая важността на предприеманите действия и да те стимулирам да продължаваш да вървиш напред към своето окончателно решение на проблема.

Абсолютно си прав, че неправилното хранене води до въпросните проблеми и за жалост нещата не свършват само до там. Никога преди време не се бях замислял колко важно е какво влиза в устата ни и подхранва клетките ни. На практика хората се интерисуват в пъти повече как изглеждат с грим, дрешки, обувчици и аксесоарчета, масово заличават проблемите с козметики и мазила вместо да се замислят, че биха могли да постигнат идеалната краасота ако обърнат внимание най-вече на тялото си, здравето си и едва тогава да добавят някое семпло аксесоарче към постигнатия блясък.

Когато започне човек да открива истините за храната, понякога може да открие ужасяващи неща за стария си начин на живот. Това не бива да те плаши, защото важното е, че когато си осъзнал грешките си, започваш да избягваш тяхното повторение и действаш тотално в противоположна посока. Храни се правилно, не преяждай, не прекалявай със старите си навици, избягвай алкохолните запои, прекарвай известна част от времето си в спорт, пий вода за да не се дехидратира тялото и ще започнеш по малко по малко да елиминираш токсините, да унищожаваш бактериите и да си върнеш оптималния блясък на косъма, неговата здравина и най-вече здравето на "подложката" (разбирай кожата).

Кълновете е добре да си имат резервирано кътче на твоята трапеза (особено ако си решил да се занимаваш активно със спорт). То не е протеини (супер лесни за усвояване и богати на собствените растителни ензими), то не е минерали, то не е витамини, то не е фибри, хлорофил и т.н. С две думи отглеждай храната си (не е никак сложно!), обгрижвай я с любов и получавай това, което си вложил. За максимално кратко време ще усетиш подобрение (дори и да не е тотално решение на проблема, ще има разлика м/у преди и сега!). В крайна сметка хората не напразно са казали: "И Рим не е построен за един ден". Това, което сме се опитвали да "развалим" през годините ни се иска да се оправи за ден, но за жалост колкото и да е мощна самолечебната сила на тялото, то има нужда от нас и разчита изцяло на нашето съзряване.

Споделяй, питай, съветвай и се радвай на малките прости нещица, с които е изпълнен денят ти, но поради забързаността и хаоса в ежедневието ни ги пренебрегваме. Тогава ще си щастлив, спокоен и проблемите ще изчезват един след друг silly

#4 krasimir_ivg

Прохождащ

•  

• 3 мнения
  • :

Публикувано 24 юли 2011 - 21:05

Благодаря много за коментарите.Кожата е лицето на един организъм.Храната оказва своето влияние не само върху нея .Спорта също е много важен за изхврълянето на вредниете неща от организма.Занимавам се не професионално , но активно със спорт. Всеки ден си пробягвам по 4 5 километра заедно с фитнес , това оказва голямо значение върху човешкото тяло . Трудно ми е обаче да премахна въглехидратие и всички вредни неща, подавам се понякога на сладки безалкохолно , а това веднага оказва влияение върху кожата и косата ми .Тези кълнове има ли начин да си ги приготвям сам защото избягвам купените продукти, всичко предпочитам да бъде био.

#5 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 24 юли 2011 - 23:31

Прав си за кожата, Краси! blowkiss
Аз мисля, че всичко ще се нареди, щом искаш да направиш някаква промяна и щом се замисляш, че нещо куца.
Това, че активно спортуваш е много хубаво!
Какво имаш предвид под въглехидрати в твоята диета? Защото и плодовете са въглехидрати и както ти имаш физически натоварвания, не бих те съветвала да се лишаваш от тях. Разбира се, нека всичко да е умерено.
За вредните неща- дай си просто време. Те сами ще изчезнат от менютото ти, ако почнеш да включваш постепенно други нови неща. И много по-пълноценни.
Кълновете главно ние си ги правим. Много, много рядко купуваме готови. Семената за покълване са ни био, да.
Само че кажи ми, моля те, в кой край на света си? По-лесно ще ми е да те ориентирам за някои храни.
Също така всичко каквото те интересува за кълновете. Задавай въпросите си! ;)
И без това от дълго време се каним да пуснем тук тема и статия на сайта за кълновете като цяло.

#6 krasimir_ivg

Прохождащ

•  

• 3 мнения
  • :

Публикувано 06 август 2011 - 19:51

Съжалявам за късните отговори , но нямам много време. За въглехидрати имам предвид ,че ги премахвам(бързите въглехидрати, като сладко , алкохол,безалкохолно , хляб)защото само 1 минута след приема им кожата се омъзнява силно по цялото лице.Всичко се дължи на това ,че те съдържат много калории и става пик на калории.Само това не мога да разбера защо тялото ми ги отделя като омъзняване а не ги складира, сега си правих хуморални , но мисля че всичко е наред , поне така се чувствам нямам проблеми.Плодовете има полезни въглехидрати въпреки фруктозата и те не оказват влияние в нормални граници.Спортуването ми е болната тема,тъй като не мога да спортувам както преди.Свалих около 20 килограма след като почнах тази диета за 1 година.
Аз съм от Ивайловград, най-южна България, а иначе съм студент в Бургас , но вече завършвам. Тези дни си правих кълнове от пшеница , но нещо не покълнаха както трябва. Държах ги във вода 3 дни , но май не се прави така като чета по-форуми.Търся тука и някакви билки по-сайтове които помагат за мазна кожа, като коприва.

#7 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал

Публикувано 07 август 2011 - 16:30

Здравей и от мен, Краси!

В момента ни заварваш малко в преходна фаза и доста информация липсва на сайта, която е планирана, подготвена и систематизирана за качване, но това ще стане след промените, които кипят вече от няколко месеца. Информацията за покълването, съвети, трикове и прочие имаме идея да добавим раздел във Видео материалите, за да може още по-лесно и нагледно да се демонстрира всичко.

Кълновете, които най-лесно покълват и са вкусни и полезни (те всички са такива де.. ;) ) са люцерната (alfalfa), слънчоглед (по възможност небелен черен, защото от него стават най-добри поници (големи стръкове), мунг боб (не знам дали ще го намериш в търговската мрежа), пшеница (нея предимно на тревичка за сок или в покълнали зрънца за 1-2 дена - за хлябове, крекери, реджувелак и т.н.) и т.н.

Отговарям специално за пшеницата - зърната се накисват за 6 часа (добре е да не се превишава това време, защото това довежда до разтваряне на някой ценни вещества, които целим да консумираме). При накисването и покълването е добре да се избягва въобще пластмасата, дори тя да е NonBPА, PETE, 1,2 и т.н. видове. Оптималния резултат е да се покълва в обикновен 3лтр (или по-малък-голям) стъклен буркан. През времето на накисване на гърлото на буркана си слагаш една малка марля или тензух и я защипваш с ластик. Това се прави с цел да се избегне някоя лакома мушичка или други "дразнители" да се изкушат да се задомят сред тази сладка лакомия и да си пуснат яйца/ларви.

След 6тия час, махаш марлята и измиваш зърната обилно на течаща вода (за по-лесно можеш да използваш гевгир/сито, като в случая е желателно да бягаш от металните ако не са направени от алпака и с достатъчно малки дупки за да не преминават културите през тях.) Ако не искаш да ползваш и в този случай пластмасови помагала, можеш да изсипеш зърната отново в марля или тензух и да захванеш краищата като торбичка, след което да започнеш внимателно изплакването за няколко минути на течаща вода. Идеята на това изплакване е да се отстранят разтворените във водата от накисването инхибитори, част от които полепва по външните стени на зърната и това довежда до затрудняване на усвовяването на всичко ценно за нас. След измиването на зърната, те не съдържат имхибитори (блокаторите на растежа до достигане на благоприятни условия) защото те са водоразтворими, както и няма полепнали остатъци от тях.

Изплакваш добре буркана/съдинката, в която си накисвал зърната с гореща вода и по възможност сапунена вода и след изцеждане и подсушаване връщаш семената отново обратно. Поставяш си марлята на гърлото отново за да предпазиш семената и обръщаш буркана с главата надолу като този път е важно да има ъгъл около 10-15 градуса (да не е директно в/у гърлото а под наклон) за да може да влиза въздух в съда за да се изсушат добре зърната. Ако захлупим буркана директно (обръщаме го на 180 гр.), то тогава вместо да излезне излишната влага от накисването на зърната, тя ще бъде използвана за превръщането на микроколонии от плесени и т.н.

Зафиксираме позицията под ъгъл на буркана като подлагаме нещо или го укрепваме да стои неподвижно така и оставяме зърната за 3-4 часа да се изцеждат. Ако имаш време е добре през периода на сушене да се раздрусват леко зърната за да се гарантира равномерното изсушаване (това се прави 2-3 пъти през въпросните 4 часа, но ида не се прави не е супер фатално).

Когато преминеш и тази фаза си поставяш нормално буркана без да махаш марлята и оставяш зърната да си покълват на спокойствие поне за 3-4 часа, след което следва "поливането". Под "поливане" имам предвид без да махаш марлята да напълниш буркана с филтрирана вода или течаща при отсъствие на първата, да раздрусаш леко буркана за да се запази целостта на нежните кълнчета, които са на път да избият. След минута-две изливаш водата от буркана и оставяш буркана на спокойствие за следващите 4-5 часа. Тук вече по твое усмотрение можеш да оставиш буркана да си стои нормално или отново да го укрепиш под ъгъл с марлята надолу. Според мен ако буркана е с гърлото надолу тежестта на водата ще я кара да се излива и това ще намали излишната влага сред зърната и ще избегнеш риска от плесенясване, мухъл и т.н. Ние сме покълвали и така  и така и в двата случая резултатите са аналогични, но тук искам да ти дам възможност да направиш своя избор (аз май директно от вратата минах на Ти, но се надявам, че нямаш нищо против това thumbsup ).

И от тук нататък процедурата се повтаря - изплакване с вода за минута две, изцеждане през марлята и оставяне да покълват и отново и отново. Според времето на покълване се получават 2 различни резултата:

- При първия - 24-48 часа се постига покълване на пшеницата при положение, че имаш желанието да консумираш зърната и кълнчетата и нямаш нищо против фибрите и т.н. В този случай времето варира в зависимост от климатичните условия, но като цяло времевия диапазоне е до 48 часа. Как да разбереш, че покълналата пшеница е годна за употреба? Ами тук си има много просто правило, което важи не само за пшеницата, ами и за всички останали зърнени култури - за да се постигне максимална полезност и вкус не се препоръчва опашката н зърната (кълнчето) да е по-голямо от размера на зърната. Ако се остави да покълва по-дълго културата (в твоя случай пшеницата), тогава кълнчетата започват да "консумират" своите складирани вещества и да я превръщат в енергията, от която имат нужда за да разстат, а това довежда до по-малко енергия за нас.

- При втория - оставяш пшеницата за 10-12 дена след първото изсушаване на зърната (веднага след началното накисване и оставяне за 4 часа да се изветри излишната влага) в тавичка с пръст и получаваш пшеничена трева. Няма да обяснявам как и кога да се полива тревата, защото тук силно си зависи от влагата в района, температурата и т.н. Само е редно да знаеш, че колкото повече поливаш една култура, толкова по-сочна и крехка става тя, но и тук си има опасност да не удавиш зърната и е добре да се внимава. Получената трева на вкус има силно изразен сладък вкус (дължи се на големите количества хлорофил и въглехидрати) и може да се дъвче като дъвка за лечение на кървящи венци и т.н. или да се изстиска на сок с подходяща сокоизстисквачка за листни култури. Въпросният сок е един УНИКАЛЕН енергиен източник и действа 5 пъти по-благоприятно разсънващо от всяка една известна тонизираща напитка (кафе, чай и т.н.). Добре е, обаче, да се внимава при първоначалната консумация на сока, и тялото да се "захранва" постепенно, защото големи количества енергия може да доведат до главобол и безсъние, а мощните детоксикационни свойства на сока може да доведат до значително по-активна детоксикация и това да доведе до телесен дискомфорт.

Първоначално препоръчвани дози са 1-2 с.л. филтрирана вода (ако замразяваш получения сок - 1 кубче лед от големите) да се разтваря в чаша хладка вода сутрин на гладно и 30 минути преди хранене. Постепенно можеш да си увеличаваш дозите до достигане на 20-50мл. сок (това вече си е според предпочитанията, причините и усмотрението на всеки).

От зърната получени в първия случай можеш да си приготяш много бързо и лесно различни видове сушени на слънце, фурна или в дехидратор (при наличие) различни видове теста за хляб, крекери, десерти и т.н. които са богати на фибри и стимулират чревната дейност, богати на витамини, минерали и т.н. и подхранват и тонизират тялото доста добре и не на последно място носят в себе си ЕНЕРГИЯТА, към която ние се стремим.

Тук е мястото да добавя един малък послеслов - според някой натуропати, вегани, суровояди и по-известни в тези среди личности консумацията на каквито и да било зърнени култури се препоръчва да се сведе до минимум и да се замени със семена, но това вече си е решението на всеки персонално и аз не искам да се натоварвам с отговорността да взема това решение вместо теб.

Еми това е от мен, надявам се, че сега остава само да се похвалиш с вкусния резултат и в двата случая, и да започнеш да експериментираш с останалите видове култури. И при тях покълването е по същата процедура, като нещата, които се променят са времето за първоначално накисване, интензитета на изплакванията и времето за покълване. При тревистите култури, които по време на покълване образуват тънки стъбла (като люцерната, например) се препоръчва внимателно разплитане за да се избегне прекаленото заплитане и задушаване на стръкчетата, както и да се улесни разделянето им при приготвянето на "салатна енергийна бомба" kiss2

За спорта - нямам какво да кажа, освен да те поздравя и да ти позавиждам малко на организираността, защото за момента спорта при мен се измества от домашни и други задължения, макар в свободното си време да се тренирам и аз по малко, но не в дозите, в които ми се иска.

За желанието за промени - Вери вече ти написа и няма нужда да се повтаряме. И тук ще се намери кой да ти каже, че си несериозен, нямаш воля и т.н. защото промените едва ли не трябва да станат от раз и точка, но нашите наблюдения и мнение сочат точно обратното - плавно, волево и осъзнато трябва да стават промените, ако имаш намерението и желанието да се задържиш максимално дълго/за цял живот на дадения здравословен преход.

Ако има нещо - пиши (ако няма нищо, пак пиши  blowkiss ) . Добре е да се трупат повече съмишленици и да се знае, че и в една толкова малка страна нещата не са никак зле в този аспект (за това на всички огромен РЕСПЕКТ!)

#8 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 16 август 2011 - 06:55

Аз само имам едно уточнение към това:
" според някой натуропати, вегани, суровояди и по-известни в тези среди личности консумацията на каквито и да било зърнени култури се препоръчва да се сведе до минимум и да се замени със семена"

Препоръчва се ако се консумират зърнени, то да са безглутенови. Или както ги наричат псевдо зърнени: елда, киноа, амарант, теф. Другите безглутенови зърнени са ориз, просо.
Ако все пак в менюто са включени глутенови зърнени, хубаво е в такъв случай да са камут, спелта, лимец.

Но да, има и такива, които не консумират никакви зърнени, дори и покълнали.
Течения в суровоядството много. blowkiss

#9 Edward

Осъзнал

•  

• 50 мнения
  • Онлайн цели : 2h 46s

Публикувано 26 септември 2011 - 08:28

http://www.vesti.bg/...=40&oid=4147451

Оставете настрана козметиката от магазина (поне за малко)
Няколко практични съвети за добър външен вид, които са на ''ти'' със законите на природата.

Ако ви е писнало да се състезавате с най-актуалните тенденции и марки от козметичен характер, ви предлагаме няколко лесни, евтини и екологично чисти начини да се разкрасите през последния ден от празниците, за да сте още по-симпатични от понеделник нататък.

Яйчен белтък + праскова = вечно стегната кожа
За да наситите кожата си с минерали и витамини ви е нужен съд, в който да смесите едно яйце и зряла, но не много мека праскова. Използвайте блендер, за да превърнете тези два продукта в хомогенна смес. После по пътя на логиката нанасяте готовата паста върху лицето и оставате в това състояние около 30 минути, но без да миете чиниите или да забърсвате прах успоредно с маската на лицето.

Просто си полегнете и след половин час отмийте яйчено-прасковената текстура. А сега бързо към огледалото, за да видите очи в очи силата и красотата на природата върху вашата кожа.

Зелен чай + зелен чай = вечно млада жена
Учените казват, че зеленият чай е пълен с антиоксиданти и ние безпрeкoсловно им вярваме. Затова не се бавете, а кипнете две чаени лъжички от тази билка за около 10 минути. Оставете чая да изстине и след това, без обаче да го пиете, с помощта на памуче почистете кожата на лицето и шията.

Мента + малко вода = вечно чиста коса
Ако ви е писнало от мазни корени, е време да се обърнете към въпросното зелено растение за помощ. Вземете малко количество масло от мента (има го в аптеките), добавете няколко капки вода и с памуче нанесете върху всички онези лъщящи места от косата ви. Оставате 10 минути с ментовия аромат на главата и после директно под душа.

Готварска сол + прясно мляко = вечно стегнати пори
Кравето мляко ще спомогне за еластичността на вашата кожа, а готварската сол е надежден боец срещу замърсените пори. В тандем пък двата продукта ще са ни от още по-голяма полза. Прибавете три чаени лъжички сол към четвърт чаша високомаслено мляко. Разбъркайте ги добре и с помощта на пръстите нанесете сместа върху лицето.

Масажирайте областта в продължение на 3-4 минути с кръгообразни движения, изплаквате и се радвате на новата сияйна придобивка.

Мед + кафява захар = вечно ексфолирано лице
Медът и кафявата захар правят опасно добра комбинация за елиминирането на бактериите и свободните радикали, а на всичкото отгоре се грижат и за ексфолиацията на кожата. Отново ще се наложи да смесим двете изделия в средно голяма купа. Трябват ни само три чаени лъжички кафява захар и толкова количество медец. Разбъркваме, нанасяме върху лицевата част, оставяме за 15 минути и отмиваме с хладка вода. Voila!

#10 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 26 септември 2011 - 18:13

Така е, за съжаление с козметиката. Аз не съм доволна даже и от био шампоана, който ползваме. Ще го пробвам това с ментата. За пърхот знам, че помага масло от чаено дърво, но сигурно е скъпо в България, не знам. Със сигурност има и други природни лекове.
Иначе аз ивзестно време си миех косата със сода+вода и после изплаквах с оцет. Не знам защо спрях. От мързел може би. blowkiss
Друго, което купуваме, е паста за зъби, душ гел (който ползваме много рядко), гланц за устни, крем за ръце. Последните две също рядко ползваме.

#11 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал

Публикувано 26 септември 2011 - 22:12

Ами може да си направим в пакетчета хлябна сода и да доливаме само оцет и люс на главата. Сега, когато с иимаме отново и натурален ябълков оцет, мисля, че нещата ще са дори с аромат на ябълки blowkiss

#12 lindorina

Осъзнал

•  

• 97 мнения
  • Онлайн цели : 1d 14h 29m 33s

Публикувано 06 октомври 2011 - 08:14

Здравейте!Някой използвал ли е термална вода?Поради възникнолият ми проблем със сухата кожа на лицето,чета инфо за нещо по-различно от това,което използвам,за да подобря състоянието си.Аз бях споделила в темичката за водното гладуване какво използвам,но и тук да кажа с две думи.Имам само един крем със 100%био съставки ,но наблягам по-вече на естествените органични масла-кокосово,какаово,карите и арганово-редувам ги.Почиствам с био-розова вода.Понякого правя пилинг със захаросан мед или кафе.Сега по време на гладуването,кожата като че ли ми беше много гладна и продължава да е.На всеки час едва ли не, трябва да я мажа или навлажнявам с нещо.Четох ,че спрейовете с термална вода са много функционални и могат да се използват през деня-на работното място.Но незнам какви съставки съдържат-дали само тази вода,или има и нещо друго.Ако някой е използвал-моля да сподели.С усмивки!
Преди шансът да ви награди с голям успех,той първо ви изпитва в трудности!

#13 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 06 октомври 2011 - 16:46

Не знам какво да ти кажа...притеснява ме, че разни известни марки от конвенционалата козметика я предлагат.

#14 marka

Прохождащ

•  

• 2 мнения
  • ГрадСтара Загора
  • Онлайн цели : 1h 47m 44s

Публикувано 11 януари 2012 - 16:35

Здравейте, и аз се присъединявам към клуба "проблеми с кожата". Като тинейджърка прекарах много тежко акне, от което се възстанових, като ми остана наследство от някоя друга пъпка на месец. Преди 4 месеца реших, че ще ставам веганка и изведнъж спрях да консумирам продукти от животински произход като наблягах на суровите неща. 2 седмици след като започнах и пъпките ме нападнаха отново. Лицето ми е в доста тежко състояние в момента - пъпките са като гнойни възли, които не завършват с бял (гноен) връх. На 27 години съм и преди това не съм се хранила нездравословно, въпреки че си консумирах животински продукти, в смисъл не съм консумирала junk food. Една шанка си направих преди 3 седмици, ама няма особен резултат. Ако можете да ми дадете някакъв съвет, ще ви бъда много благодарна:) За информация менюто ми всеки ден включва сурови ядки, кълнове, плодове, зеленчуци, зеленолистни, семена, пълнозърнести продукти. Също така ходя 3 пъти седмично на йога. Благодаря ви предварително.

#15 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 14 януари 2012 - 06:26

Здравей, Марка! :)

Иска ми се да имам отговор на всеки един въпрос, но не винаги ми се получава.

Първото, което ми идва наум за твоя случай е, да си дадеш време. 4 месеца е малко. Може би се е включил изчистваш ефект.
Другото - мисля си за ядките. Не знам по колко консумираш, но можеш да пробваш да ги намалиш или спреш за кратко, за да видиш как ще реагира организмът ти.

Забелязала ли си да има някакви периоди на затишие?
Аз да ти споделя, че вече година ми избиват периодично пъпки. А в пубертета никога не съм имала такива. Та миналия януари след като ми прекъсна спонтанно бременността, след като почнах режима на д-р Казънс "не на захарта" и след като включих хлорелата в менюто ми, се почна това с пъпките ( по лицето, но не бузите и горната част на гърба). Забелязвам, че се появяват по време на овулация и малко преди да ми дойде менструацията. Сякаш бяха намалели март-април. Май месец като правихме соковото разтоварване пак се активираха (това се случи втората половина на месеца).
Можеш да помислиш в тази насока: хормони, цикъл...

Мисля си дали не е някаква липса на минерали: сяра, магнезий, цинк...
За да не съм голословна, може да погледнеш този линк:

http://www.zdravoslovno.com/minerals/

Или пък прозихода на плодовете и зеленчуците - заради пестициди. Но в това не вярвам много много.

И последно някакъв конфликт.

Ето тук можеш да погледнеш като напишеш в търсачката акне.
http://gnm-bg.com/

Поздрави и ще ми е интересно да споделиш последващ опит и мнение.

#16 marka

Прохождащ

•  

• 2 мнения
  • ГрадСтара Загора
  • Онлайн цели : 1h 47m 44s

Публикувано 21 януари 2012 - 16:16

Здравейте, пак:) Първо искам да Ви благодаря за обърнатото внимание:) Много се възхищавам на цялото Ви семейство и ви поздравявам за избора и усилията, които полагате:) И сега да премина по същество. По-принцип аз винаги съм имала акне, но с времето просто затихна и не се беше обостряло от дълги години. Определено и аз започвам да си мисля, че пъпките се дължат на изчистването. Пробвах да хапна малко месо и през следващите няколко дни грам пъпка не ми изби, повторих опита за затвърдя извода и така и стана. Според мен просто прекалено резкия преход към веганство (с тенденция към суровоядство) е активирало изчистване и при мен просто се е изявило като акне. Четох и в книгата, която сте качили във раздела с книги, "Raw foods bible", че резкия преход води до обостряне на съществуващи проблеми, така че реших да забавя малко нещата и да направя по-плавен прехода, пък каквото сабя покаже. Иначе откакто смених начина на хранене се чуствам страхотно и мисля да продължа в същата посока, и вашия сайт и форум много ми помагат. Намасте:)

#17 Вери

Баш бабаитка

•  

• 1086 мнения
  • ГрадМонреал, Канада

Публикувано 23 януари 2012 - 15:22

Радвам се, че си открила причината за себе си. :)

#18 Milen

Майстор кулинар

•  

• 1186 мнения
  • ГрадБургас / Монреал

Публикувано 30 януари 2012 - 08:56

Марка, не са рядкост хората, които като разберат, че са започнали да се пречистват и имат желанието да се подложат на какви ли не мъки и терзания само и само това чистене да е по-дълбоко и "по-качествено". С Вери доста дискутираме въпросите около пречистванията и двамата сме на мнение, че както прехода от който и да е режим към друг, така и пречистванията е добре да стават плавно, поетапно и най-вече осъзнато. Знам, че може да звучи вече банално, но да осъзнаеш един пречистващ етап означава да си наясно с причините да пристъпиш към подобно разтоварване, както и какво предстои/или следва да се случва по време или по-късно след края на пречистващия процес.

Някъде бях чел твърдение, че това, което виждаме по кожата се случва и вътрешно по органите. Няма да ме учуди, защото ако едно тяло наистина изхвърля толкова токсини и други отпадъци, то напълно ми се вижда логично и органите да имат същите или подобни намерения, в резултат на което и техните стени също да изпускат въпросните токсини и да получават леки наранявания. Това, обаче не бива да ни стряска, защото ежедневно в тялото ни умират стотици хиляди (ако не и милиони) клетки и на тяхно място се раждат нови такива. Така че преходът от стария Ви режим на хранене към нов по-здравословен (дори и вегетариански да е, ако не сте все още готови за веганство и суровоядство) е добре да се започне през почивен период. Ако нямате такава възможност, тогава правете това, което правят малките бебенца все още непроходили - крачка по крачка, ако залитнете на едната страна се хванете за другата и така, докато не се научите да "ходите", а в последствие и да "тичате" дори ;)

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни